Sosyal Medya

Dünya

Amerikalı Sözcüleri Terleten ‘Türkiye’ Soruları

Savunma ve Dışişleri Bakanlıkları sözcüleri, ikinci rehin gazetecinin katledildiğini gösteren videonun yayınlanmasının ardından, Türkiye’yi IŞİD militanlarıyla mücadelede sorumsuz davranmakla suçlayan gazetecilerin ısrarlı sorularıyla karşılaştı



Washington’da yaklaşık aynı zamanda, ancak ayrı bakanlıklarda verilen basın brifingleri, IŞİD militanlarının son olarak Amerikalı gazeteci Steven Sotloff’un başını keserek öldürüldüÄŸünü gösteren videonun yayınlanmasını izledi. Videonun Amerikan kamuoyu üzerinde yarattığı ağır havanın da etkisiyle gazeteciler, IŞİD’e katılan militanların Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtiÄŸini hatırlattı ve ‘NATO üyesi’ Türkiye’nin bu örgütle mücadelede samimi davranıp davranmadığını sordu.

Ä°ki sözcü de benzer soruları kaçamak yanıtlarla geçiÅŸtirdi. “Elinizdeki bilgiler doÄŸrultusunda Türkiye’nin iÅŸbirliÄŸi yaptığını düÅŸünüyor musunuz?” diye sorulan Amerika Savunma Bakanlığı sözcüsü TuÄŸamiral John Kirby, “[Türkiye’yle] güçlü iliÅŸkilerimiz var” diyemeden, sözünü kesen gazeteciyle tartışmaya girdi ve “Türk hükümetine yöneltmeniz gereken soruya ben yanıt vermeyeceÄŸim” diye konuÅŸtu.

‘Türkiye önemli bir ortak, bir NATO üyesi’

Pentagon sözcüsü, “Size ÅŸunu söyleyebilirim: Burada Türkiye de risk alıyor. Bunu anlıyoruz. Türkiye bölgede önemli bir ortak, bir NATO üyesi. Türk hükümetinin yabancı savaÅŸçılar konusunda kaygıları var ve olmalı da. Haftaya oraya gideceÄŸiz ve Savunma Bakanı [Chuck] Hagel’la muadilinin (Ä°smet Yılmaz) görüÅŸeceÄŸi konunun bu olacağından hiç kuÅŸkum yok” diye konuÅŸtu.

TuÄŸamiral Kirby, “Türkiye yardımcı oluyor mu?” ÅŸeklinde soru yönelten gazeteciye, “Bölgedeki ortakları kadar kaygıları olan Türkiye’nin bu soruna çözüm bulmak için elinden geldiÄŸi çaba ve enerjiyi gösterdiÄŸine inanıyoruz. Bu konuda daha fazla ayrıntı veremem” dedi.

Benzer soruya Amerika DışiÅŸleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki de muhatap oldu. “Sınırlarını kontrol edemediÄŸi için IŞİD teröründen Türkiye’nin sorumluluÄŸu olup olmadığı sorulan” Psaki bu soruya yanıt vermedi, yalnızca “Bu tehdide yönelik olarak ve terörle mücadele çabalarında Türkiye’yle birlikte çalışıyoruz” demekle yetindi. DışiÅŸleri Bakanlığı sözcüsü, Ankara’yla bu konuda yürütülen temaslarla ilgili de bilgi vermekten kaçındı.

‘Ä°stihbarat iddialarıyla ilgili yorum yapmıyoruz’

Jen Psaki’nin brifinginde ayrıca Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) aralarında Türkiye’nin de bulunduÄŸu ülkelerin liderlerini dinlemeye aldığı yönünde Alman Spiegel dergisinde çıkan iddialar gündeme getirildi.

Konuyla ilgili görüÅŸleri sorulan ABD DışiÅŸleri Bakanlığı sözcüsü Psaki, “politika gereÄŸi iddia edilen istihbarat faaliyetleri hakkında kamuoyuna açık yorumlar yapmıyoruz” dedi ve ÅŸöyle devam etti: “Türkiye’nin dostu ve müttefiki olarak aramızdaki yakın ortaklığı güçlendirme ve kilit alanlarda iÅŸbirliÄŸimizi devam ettirme kararlılığımızı sürdürüyoruz. Bu görüÅŸmelerimiz devam edecektir.”

Psaki, BaÅŸkan Barack Obama’nın önceki konuÅŸmasına dikkati çekerek, Amerika’nın istihbarat toplama faaliyetlerinin yeniden gözden geçirildiÄŸini hatırlattı. “Obama bir dizi reform vadetti” diye konuÅŸan Psaki, Spiegel’da çıkan iddialarla ilgili daha fazla yorum yapmayacağını söyledi, ancak Türk ve Amerikalı yetkililerin sürekli temas halinde olduklarının altını çizdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.